fotos

NATUURSTENENHUIS

WANDAFWERKING

 

De afwerking van (natuurstenen) wanden geschiedde traditioneel met een mengsel van kalk, leem en (soms) cement. Hierbij werden, eventueel door toevoeging van pigment zoals oker, mooie natuurlijke effecten en kleuren bereikt. 

Een bekend probleem is het langdurende proces van vervuiling, met name door rookgassen en ook vochtdoorslag. Het heeft weinig zin hier dan een nieuwe laag op aan te brengen aangezien er na verloop van tijd toch weer sprake zal zijn van doorslag.  Er zijn producten (coatings)  op de markt die dit probleem enigszins oplossen. 

Op de pagina mortels vindt u meer achtergrondinformatie over kalk en mortels.

Stuc:

Binnen de stucmortels (mortels voor pleisterwerk) is tegenwoordig een uitgebreide keuze mogelijk van kant en klare mortels tot zelf te prepareren mortels. Deze zijn vrij elastisch, hetgeen een voordeel is bij de keuze van de mortel. Belangrijk is tevens om de hechting van de bestaande pleisterlaag aan de muur te inspecteren vóór men een nieuwe laag aan gaat brengen. Bij pleistermortels werkt men, in tegenstelling tot bij metselmortels, meestal met luchtkalk in plaats van hydraulisch hardende kalk.

Ook bij ernstige verontreiniging (roet) of vochtdoorslag zal men in de meeste gevallen de bestaande laag moeten prepareren of verwijderen. Zandstralen is hierbij een een mogelijkheid maar qua werkmethode nogal ingrijpend. Moraal: goed de stand van zaken opnemen vóór de werkzaamheden starten.

Enkele aandachtspunten ten aanzien van pleistermortels zijn: mortels niet te "vet" ( = veel bindmiddel t.o.v. zand), dit in verband met "krimpscheuren". Ook is het zaak op te passen voor te snelle opdroging (i.v.m. onvolledige verharding) en de verwerkingstijd mee te nemen in de keuze van de mortel.

Leem:

Leem heeft als bestanddelen klei en zand. De basislaag bestaat uit de natuurlijke stoffen zand, klei en mogelijk stro. Ontstane beschadigingen kunnen eenvoudig worden gerepareerd. Leem is dampdoorlatend en kan daardoor vocht en warmte reguleren. Een vochtige ruimte zal minder klam aanvoelen omdat een teveel aan vocht geleidelijk door de leem wordt opgenomen en pas weer afgescheiden wordt als de ruimte droger is. Het proces van opnemen en afscheiden geldt ook voor warmte. Leem blijft koel in de zomer en warm in de winter. Des te groter de massa leem, des te groter dit regulerende effect zal zijn.

Op de meestal enkele centimeters dikke basislaag kan een  leemfinish stuc worden aangebracht. Leemfinish is een  bouwmateriaal samengesteld uit verschillende soorten zand en gekleurde klei. Leem droogt aanzienlijk langzamer dan stucmortel en is altijd door nat maken weer enigszins te modelleren.

 

 

Wij kunnen u adviseren over opname en inventarisatie en advisering inzake verbouwing en/of het maken bouwtekeningen en berekeningen. Verder kunnen wij helpen met huur en verhuur van vakantiewoningen. Op de pagina Diensten kunt u meer vinden welke service wij specifiek aan u kunnen leveren.

 

 

wandafwerking rook

leemstuc

rochebonnen

 

     

Contactgegevens:    

info@natuurstenenhuis.nl